Move over VanMoof
Nog niet zo lang geleden hadden en collega uit Amsterdam en ik over de Amsterdamse afkeer van het oerhollandse fietsenmerk VanMoof (geproduceerd in Taiwan begreep ik). Nog geen dag later verscheen er in het parool een artikel over de haat-liefde verhouding met deze fiets. Hier in Den Haag heb ik nog niet vernomen dat de VanMoof dus echt 'niet kan'.
Mijn eigen elektrische vouwfiets kostte geloof ik de helft, gaat me hard genoeg en met helm op zie ik er natuurlijk allesbehalve Amsterdams hip uit. Daarentegen heb ik natuurlijk wel een hele hippe fietstas. Ik gebruik mijn e-bike niet echt voor stadsverkeer. Daar heb ik een barrel voor. Momenteel een goedkope van de Gamma, de opvolger van de weggegeven Hema-fiets.
Toegegeven, mijn barrel is langzamer dan mijn e-bike, maar mijn fietstas past keurig op de bagagedrager en ik zit andere weggebruikers niet in de weg. Ik ben al trots als ik 20 km per uur haal op dat ding, want dat wordt straks de maximum snelheid voor alle e-bikes in Amsterdam. Dat, of aangereden worden tussen de bussen, taxis, auto's, trams, birootjes (excuus: Birò's) en snelle tweewielers op de rijbaan in de verkeersheksenketel van Amsterdam. U ziet als Hagenees kan slecht uit de voeten in het Amsterdamse verkeer.
Komt de 20 km-per-uur-regel erdoor in Amsterdam, dan wordt een fiets als een VanMoof al snel een stuk minder geinig. Ik zeg: 'verkopen aan een Hagenees', bijvoorbeeld via: ik wil van mijn fiets af.nl. Op die website kun je makkelijk de foto's van de fiets uploaden die je wil verkopen. Na het verstrekken van alle gegevens wordt de fiets aangeboden op de veiling onder dealers. Het hoogste bod wordt teruggekoppeld. Wordt het bod door u geaccepteerd, komt de koop tot stand en wordt er een leveringsafspraak gemaakt. Of u brengt de fiets, of de fiets wordt bij u opgehaald. U ontvangt de afgesproken prijs contant of per overschrijving. Uiteraard moeten uw papieren en die van de fiets in orde zijn. Eenvoudiger kan het eigenlijk niet. Verkopen dus maar die 'Amsterdamse' snelheidsduivels en terug naar een barrel.
Veel fietsplezier.
NB: Deze blog bevat affiliate links. Ik koop zelf veel op bol.com. Mijn oudere fietsen geef ik zelf eigenlijk altijd weg om een ander blij mee te maken.
Reactie plaatsen
Reacties
Afkeer van een snelle fiets heb ik niet, wel van de (mis]gebruiker soms. Lastiger (lees bijzonder irritant) vind ik de fietsen die leiden aan grootheidswaanzin door allerlei voor-, zij- en achteruitbouwingen te bezitten. Vooral als ze de fiets met krattenhouders naast jouw nette smalle fiets parkeren. Om de “gewone” fiets zonder schade te parkeren of uit het “ons benne weer typisch Nederlands zunig” parkeervak te halen is een kunst.
Ps. Fietsen in Den Haag centrum is ook bijzonder aangezien een fietspad niet te onderscheiden is van een voetpad.